fredag 28 november 2014

Dags igen

Då blir det julmarknad på Tydingesjöns camping både lördag och söndag mellan kl 10,00-16,00. I morse var jag och en annan utställare här från byn och satte i ordning våra bord. Ska bli så skönt att susa dit imorgon bitti och ställa sig bak ett färdigt bord och slippa trängseln när alla ska packa upp. Det är första gången jag är med på denna julmarknaden och jag har hört att den ska vara välbesökt, så det ska bli spännande.
Om det inte finns troll och små möss i lokalen som busat runt på mitt bord så är det såhär jag dukat upp mina alster.


Det var ganska kallt i lokalen (som för övrigt är en gammal, hederlig dansbana) så jag har förberett med att inhandla ett underställ i microfleece och lagt ner en extra schal att ha över axlarna. Sen får det bli värmande kaffe för resten.


Herr och fru Tomte hänger med imorgon men dom och jag vill passa på att önska er en trevlig första advent. Hoppas ni har fått stakar och stjärnor på plats och kan mysa av lite glögg och pepparkakor. Må så gott!

måndag 24 november 2014

En avklarad. En kvar.

Så var lördagens julmarknad över. En mycket välbesökt julmarknad och många var vid mitt bord och tittade och det är alltid kul. De två brödkorgarna som jag sydde upp sist av allt till marknaden såldes nästan genast och till samma kund. Roligt! Så två nya såna ska jag försöka hinna med att göra i veckan.
Och som jag skrivit innan så har jag några saker som alltid säljer bra - kladdmajorna. Så denna vecka (innan julmarknad till helgen igen) ska jag sy upp några fler året-runt-kladdmajor. Och de som jag sytt tidigare som har vit handduk kommer jag att skifta till färgade handdukar på istället. Kladdmajor med vita handdukar är INTE populära och jag vet inte vad jag hade för hjärnsläpp när jag sydde dem. Jag tyckte väl det var rent och snyggt med vitt men naturligtvis blir det fort skitigt. Så numera syr jag bara kladdmajor med färgade handdukar.

Här har vi helgens gottebord.
En ny sak jag testar i år är sydda tygkorgar som jag sätter en hyacint invirad i vaxat papper i och sedan slår in i cellofan. Jag nallade idén ifrån Rimnas skafferi som sydde sådana till sin julmarknad i fjor. Hoppas Rimna hade bättre försäljning än vad jag hade på mina. De gick tyvärr trögt. Men tygkorgarna var roliga att sy och där kunde jag verkligen låta skaparglädjen flöda. Alla är olika.






God Jul på vilket språk du vill

Och så är det måndag igen (fasen vad tiden går) och då är det dags att länka till Bambis fina blogg med Visa och Berätta måndag. Dragningen i hennes tävling är också avgjord men tyvärr var inte turen på min sida denna gång. Grattis till er som vann! Nu måste jag ner till maskinen och byta färg igen. Må så gott!



fredag 21 november 2014

Packdag

Idag ska jag packa och planera så jag får med mig allt jag behöver till marknaden imorgon. Och varför kommer man alltid på en massa saker man vill sy och ta med när man håller på att packa? Tusen ideér far omkring i skallen och helt plötsligt kommer jag på mig själv med att stå och välja tyger till något nytt projekt. Jag inte är man som alla andra inte, men det gör inget.

Tänkte jag skulle visa er dessa brödkorgar jag sytt i veckan. Efter önskemål från mina kunder så har jag nu fodrat dem med textilvaxduk så det ska gå lätt att torka av dem om de blir kladdiga inuti. För tvätta dem är kanske inte det lättaste. Jag har faktiskt inte provat själv och vet därför inte om de återfår sin form efter en sväng i runda trumman. Så detta är min lösning på det lilla problemet.

Två julig fick det bli och med Linneas underbara hjärtan broderade i botten. Storleken är ca 20 x 20 cm.




Ett hjärta bland hjärtan


Ska se om jag hinner sy en vimpel med mitt namn på idag som hade gjort sig snyggt på framsidan på bordet. Kan bara inte bestämma i vilka färger jag ska sy den.
bambisyr-evaj firar att hon har haft ÖVER 500000 besökare på sin blogg. Kan ni fatta - 500000 besökare! Inte för att jag är förvånad för Eva är en skapare och inspiratör av stora mått. Firar gör hon ihop med Butiken Annalunda (denna underbara quiltbutik på Bjärehalvön) och man kan vinna presentkort värt 200 kr. Klart man vill vara med där. Må så gott!

måndag 17 november 2014

Snart dags igen

Jo jag vet att jag har sagt att jag ska sluta stå på marknad och det ska jag också men dessa två julmarknader var bestämda sedan lång tid tillbaka. Och sen för det andra så har jag så mycket uppsytt som jag måste försöka bli av med så det kan hända att jag ställer mig på någon marknad framöver också. Bara för att jag kan och har lagret. Och så finns det ju då saker som jag syr som faktiskt säljer ganska hyfsat och det är bland annat kladdmajorna. Det fanns inte så många i lådan som jag hade hoppats så jag fick helt enkelt sätta mig och sy upp några och så här blev dom.


Sen är de där grytlapparna som blir helt klara i brodermaskinen väldigt roliga att sy och eftersom tyg och grillfoder fanns hemma och jag ändå skulle vara i syrummet så kunde maskinen få jobba på med några fler par som också får följa med till marknaden.


Arvidssons underbara tomtar passar perfekt till grytlappar

Sen hittade jag ett mönster på nätet på en ny sorts tygkorg. Den blev ca 20 cm i diameter och passar perfekt att ha t ex pepparkakor i nu till jul. Och som med allt man syr första gången så ser man en del man vill göra annorlunda när man syr nästa.


Och så ett hjärta. Passar bra till jul också.


Och vad mycket roligt smått plock det finns att köpa till jul. Jag skulle lätt kunna handla mig till fattigdom på fina band, spetsar, etiketter och annat helt oumbärligt. Allt utom spetsen till vänster hittade jag på Maxi häromdagen och de hade egentligen ännu mer jag ville ha men förnuftet segrade till slut. Tur. 

Och här kommer länken till bambisyr/Eva J:s superfina Visa och berättamåndag där alla hennes fina skapelser finns + en massa bloggar man kan titta in och inspireras av. Må så gott!



onsdag 12 november 2014

Annorlunda julkort

Ibland räcker inte tiden/orken/lusten/fantasin till men när den gör det så tycker jag det är fantastiskt roligt att skicka annorlunda julkort. Inte till alla jag skickar till för det hade tagit för lång tid att tillverka till alla. Nä det är bara de i den närmaste kretsen (läs föräldrar/svärföräldrar) som blir förärade (eller förfärade) med dessa annorlunda kort som kommer i brevlådan.
Så här har jag tänkt mig årets specialjulkort - tabletter till bordet.



Kanske till frukostgröten


Tomtar kan ha randig mössa också. Eller?


De får bli inslagning i cellofan med någon slags vykortsbaksida så jag kan skriva adressen. Jag tror min mamma har fått det konstigaste julkortet i vår familj - en sopskyffel med bara en adressetikett påklistrad.

Andra år har jag skickat broderade grytlappar och disktrasor för att nämna några.


 Må så gott!


måndag 10 november 2014

När som pepparkakebagarn.......

Jag vet inte hur ni har det men jag har aldrig hittat någon bra förvaring på mina pepparkaksformar. Och hittar man inte någon bra lösning så kan man alltid sy en lösning. Så här blev min förvaringssäck till pepparkaksformarna. Nu ska jag bara kolla så alla får plats i den annars får det bli en till.



Och nu när vi ändå pratar om pepparkakor - den här manicken är en Kak-Petter och är tillverkad av Nils-Johan. Den kan göra stjärnor, blommor, cirklar och hjärtan och de blir helt perfekta i formen. Den är oerhört välgjord och det är synd att de inte tillverkas längre för den är mycket lättare att använda än alla dessa former som gör så ont att trycka på. Själv hittade jag min på en loppis i Helsingborg för många år sedan.



Måndag igen och en liten länk till Eva/Bambisyr och hennes inspirerande Visa och berättamåndag fast det var minimalt med syende i mitt inlägg idag. Men det kommer mera, det kan jag lova. Har många saker jag vill förverkliga till julen. Må så gott!


onsdag 5 november 2014

Fodral

Har väl haft tanken på ett fodral ungefär lika länge som jag haft surfplattan men ibland är vägen mellan tanke och handling väldigt lång. Men nuuuuuu har det hänt. Jag sydde fodralet i dubbla lager vadmal utan något extra lager emellan och med en gummibandsögla och knapp som stängning. Anledningen att jag inte tog något extra "stötdämpande" till fodralet är att min lilla surfplatta aldrig lämnar hemmet utan används mest i soffan och där landar den ju mjukt.


Kunde inte låta bli att sy på ett litet hjärta. Har snöat in fullständigt på hjärtan och applikationer.



Syr på knappar på mitt vis!

Och äntligen har hyacinterna kommit till blomsteraffären så nu kan jag börja sy på en annan idé jag har. Det går ju med stormsteg till jul och det är den roligaste högtiden som finns att sy och skapa till. Älskar att kombinera rött, vitt och linne, jag får inte nog. Må så gott!


måndag 3 november 2014

Syglädje

Tänk att beslutet om att sluta massproducera kunde vara så befriande. Nu helt plötsligt är det jätteroligt att sy igen. Nu unnar jag mig att gå ner i syrummet och bara sy det som är roligt och sånt jag kommer på för stunden. Kommer t o m på mig själv med att tänka på att "DET" kan jag sy och ge till den eller den, innan har allt bara handlat om att sy för att sälja - ett tråkigt ekorrhjul. Det är en underbar lyx att bara sy EN av något, innan har jag hela tiden tänkt efter hur jag skulle klippa för att det ska räcka till si eller så många, eller hur jag kunde förenkla arbetet så det skulle gå fortare. Nej där vill jag nog inte hamna igen.

Så idag mina vänner har jag sytt två ljuspåsar med 10 st antikljus i varje och de är inte ens likadana fast de ska med till julmarknaden. Ja jag har ju redan innan beslutet togs bokat in mig på två julmarknader så de får väl följa med dit. Men OM de inte säljs är det inte hela världen, då har jag bara fler presenter att ge bort eller så tänder jag väl ljusen själv.



Älskar känslan av att bara sy EN av något

Eventuellt har jag någon som vill beställa nyckelband till rummen på sitt B&B och de ville ha lite olika förslag på typsnitt utbroderade så de kan se vad som finns att välja på. Denna tyglapp är ivägskickad idag och så håller vi tummarna att jag får bli rumsnyckelbandsleverantör (det ordet skojar man inte bort).



Nu är det kväll och dessutom måndag så jag passar på att länka till Evas blogg där hon har sin generösa Visa och berättamåndag. Kolla in alla hennes fina alster och alla som länkar sina bloggar till hennes sida. Men förbered dig på att du har att göra en bra stund, inspirationen flödar. Nu ska jag lägga fötterna högt och njuta av att det är en mörk och kulen höstkväll och jag behöver INTE gå ner i syrummet bara för att jag måste längre. Jag kommer fortsätta sy men BARA för att det är roligt. Må så gott!