tisdag 29 april 2014

Brutet löfte

Ja jag trodde att jag hade sytt klart alla mina necessärideér jag hade i huvudet. Jag har ju dessutom i ett svagt ögonblick lovat att ni ska slippa just dessa skapelser ett tag framöver. Men så blev inte fallet. Det löftet är härmed brutet.
Igår dök denna modell upp i huvudet, en variant av tetranecessären. Efter lite räknande och klurande så var jag tvungen att provsy. Tyckte modellen blev så söt och lagom stor så det blev fem stycken innan jag hunnit blinka. 

Denna blev först ut. Längden är 15 cm och den är ca 9 cm bred i botten. Denna har grått foder.


Sen en i det fina sybehörstyget. Lila foder är det i denna.


En turkos variant. Blev så glad när jag hittade matchande blixtlås. Ljusblått foder.


Två romantiska med rosa foder.


Och här är dem alla fem.


Idag har jag provsytt ytterligare en variant av necessär som jag kommer att plåga er med inom kort här på bloggen. Funderar fortfarande om världen inte behöver en necessäraffär? Må så gott.


fredag 25 april 2014

Några små

Idag har det trots det fina vädret blivit lite syrumstid. Lusten att skapa blir ju inte mindre bara för att det är vår och underbart fint ute. Tvärtom! Ideérna och energin finns där mer än nånsin.
Dessa små första-hjälpen-förvaringar har legat tillklippta och broderade några dagar. Och idag var det så dags att få ihop dem till något.


 Och så var det då fyra stycken som blev klara medans brodermaskinen syr på disktrasor. Lagret måste kompletteras även där.


Eftermiddagen får gå åt till bilvård så man får lite sol på näsan och blir av med det syrumsbleka skinnet. Ha en skön helg i vårvädret. Må så gott.

måndag 21 april 2014

Några necessärer till

Jo det har blivit några necessärer till.  Men nu tror jag att jag har sytt av mig alla ideér för denna gång och så börjar jag faktiskt bli sugen på att sy annat. Så har ni riktig tur så slipper ni se fler necessärer för denna gång. Men jag lovar nog inget.
De här fruktdamerna är ju så underbara, de gör att man längtar till sommar, sol och bad. På min tygbit är det tryckt en bård längs med kanten som passade ypperligt till denna lilla necessär.


Mönstret och idén till denna necessär hittade jag på en norsk blogg Där kan man läsa både mått och beskrivning på den. Jag gillar hennes sätt att blanda linnetyg med bomullstyg. Och vilka bomullstyger hon har sen, väldigt färgrika. Jag fuskade dock lite och gjorde baksidan i bara linnetyg.


Blomman kommer från Quiltmagasinet.


Jag testade även hennes sätt att sy i blixtlås och det är mycket smidigt och blir ett snyggt resultat i hörnen. Detta sätt kommer jag att använda mig av i fortsättningen.


Bambi har sin visa och berätta måndag denna annandag påsk. Och det hon skapar med "bara lite scraps" är helt fantastisk att se. Jag tror hon kan trolla också:)
Ha en skön avslutning på påsken. Må så gott.

onsdag 16 april 2014

Jag har sytt lappteknik

Så här började det (och nu vill jag varna känsliga quiltare för att det nog finns hur många felaktigheter som helst i detta inlägg): handen fick tag i fina tyger som det först blev muggmattor av. Hjärnan gick i toppspinn och tänkte att nu kanske det är dags att våga sy en duk i lappteknik. Handen ritade en enkel skiss och där var nog inte hjärnan riktigt delaktig. Hjärnan hade nämligen tänkt sig 5 x 5 rutor men handen plockade bara fram fyra tyger. Detta upptäcktes dock inte förrän sömnaden började. Ägaren till hjärnan och handen tog då över och styrde upp det hela. Den blåa rutan som löper diagonalt tvärs över duken fick därför bli "slutrutor" i de två andra hörnen också.


Här har sömnaden börjat och eftersom jag ALDRIG sytt något i lappteknik någon gång så fick jag tänka noga inför varje steg. Men så kul att se hur duken växer fram bit för bit för varje lapp man syr.


Bara kolla in, jag är helt betagen över att det är jag som skapar detta. Och jag hade sånt extremt flyt i syrummet så det var helt magiskt.



På nolltid kom jag till ännu en helt ny grej för mig - att quilta. Hittade bordsfilt att ha som mellanlägg och ett enfärgat gult tyg till bakstycke som dessutom passade till 100%. Detta tyg skar jag även lukkekanter/binding av (VAD heter det på svenska?). Så nåla, nåla, nåla och sedan tungan rätt i mun för jag ville hemskt gärna sy diagonalt över rutorna. Har inte en aning om man mäter ut detta om man är van quiltare eller man freestylar och kör med ögonmåttet? Jag använde ögonmåttet.


Min baksida. Och inte ett enda veck, varken på framsida eller baksida och det vet jag fortfarande inte hur jag lyckades med. Det där med att sy med tyg-vadd-tyg har jag en del dåliga erfarenheter av för det vill alltid bli veck eller förskjuts lagren och det blir ojämnt. Men med Pfaffen och övermatningen (och visst med en hel del nålar) så blir det väldigt bra. Är så nöjd med att jag bytte symaskin.


Glömde ta bilder på min "kantremsa" och när jag satte på den. Den syddes på med maskin både på baksida och framsida och det är kanske fusk,  men jag har så himla svårt för att sy för hand (eller är det en ursäkt för att bli snabbt klar). Detta var ett dock ett väldigt smidigt sätt för en ovaning som mig. På bilden nedan ser ni mitt enda fel (som jag tycker)  på denna duk. Jag sydde ihop två tygremsor enligt konstens alla regler (med diagonalskarv) för att få den att räcka runt duken. Meeeen när jag kom till momentet där jag skulle sy ihop remsan efter att jag sytt på den på duken så lyssnade jag inte tillräckligt på Youtube-tanten och klippte den för kort!!!!! Det är av misstagen man lär sig och min ursäkt är att det är första gången. Det fick bli en "vanlig" skarvning och den stör inte jättemycket i mina ögon. Eller?


Håll i er för nu kommer resultatet.


Vet inte om man får skryta men JAG ÄR JÄTTENÖJD. 


Duken är nu lagd i ett kuvert ihop med lite påskgodis och är skickad som påskhälsning till några som jag hoppas blir glada över att ha den på sitt köksbord. Må så gott.

måndag 14 april 2014

Att vara otålig

Har en längre tid letat efter detta mönster på väldigt små necessärer och idag fick jag äntligen tag i det. Och vad gör man då? Jo man lägger allt annat åt sidan och går ner i syrummet och testar att sy dem. Återigen blev det en kamp om vad som kan funka bäst som stabilisering. Kampen stod mellan vadd (i detta fall Thermolam) och lite stadigare vliseline som man pressar fast och ännu en gång vann den kraftiga vliselinen. Det blir slätt, stadigt och inte så tjockt när man ska sy ihop de olika delarna.

I denna rosa lilla karamell har jag vliseline och den är mitt andra försök att sy av mönstret.



Jämför ni med nagelfilarna så ser ni att necessären INTE är stor, men ibland kan man behöva en liten förvaring också. Till småmynt kanske?


I denna har jag vadd som mellanlägg och den blev väl bra för all del, men jag tycker det kan bli i klumpigaste laget när man kommer till hörn.


Eva Bambisyr har sin visa och berätta måndag och idag har jag äntligen något att visa så då länkar jag till hennes fina sida. Imorgon fortsätter jag sy på de 37!!!! disktrasor som jag fått beställning på och som ska levereras imorgon kväll. Må så gott.

söndag 13 april 2014

Gult är inte fult

Jaha, då går vi in i påskveckan nu då. Jag gillar påsken!! Vi är precis i början på våren och en del av ljuset har återvänt. Jorden börjar vakna och det blir äntligen lite färg i naturen igen. Och just det med färg gör det så roligt att pyssla till påsk, rosa gult lila och alla andra fina pastellfärger du kan tänka dig. Man blir glad av att skära tyger till påskpyssel.
I morse fick jag idén att sy några muggmattor och skicka som påskkort. Undan med frukosten och ner bland tygerna. Hittade ett set med fantastiskt fina och passande tyger som jag vunnit på en give-away en gång för ett tag sedan. Nu äntligen hade jag idé för dessa tyger.
Här är två med gula satinkanter. Den söta blomman fick jag på min födelsedag häromdagen.


Ägg ska det vara till påsk. Fast dessa små får man ha till prydnad. Undrar hur många man hade behövt äta för att bli mätt?


Här fick det bli med gröna satinkanter. Lagom stora underlägg att ta med sig var man än vill sitta och fika. Kanske i vårsolen? Fast här har det blåst och regnat som värsta november idag.






Nöjd med resultatet och nöjd med att jag faktiskt lyckades skapa dessa fyra muggmattor som jag så gärna ville få klara idag. Nu ska jag bara klura ut vilka jag ska skicka dem till. Hmmm


Och så blev jag så glad för mitt fynd av påsktyger i hyllan så jag blev sugen på att prova att sy en duk i lappteknik med dessa tyger. Tänkte prova på att sy lukkekant (kommer inte på i skrivande stund vad det heter på svenska, men jag får visa om jag kommer så långt) på duken men INTE för hand. Jag kör i så fall fuskvarianten på symaskinen. Må så gott.


onsdag 2 april 2014

Små och stora

Mitt nästa steg i arbetslivet var välplanerat men man tappar ändå fotfästet lite i tillvaron när man helt plötsligt har all tid i världen för hus, hem och hobby. Allt har en mening och när man stänger en dörr på ett håll brukar det öppnas en annan någon annan stans. Vad allt detta handlar om ska jag förklara längre fram i tiden, bara inte just nu. Nu är det fortfarande för ömt.
Så som ni då förstår går maskinerna varma i syrummet och hjärnan svämmar över av ideér. Så fort en necessär är klar har jag redan plockat fram tyger och tillbehör till nästa. Kan nästan bli stressad över att tiden inte räcker till fast jag har hela dygnet oplanerat just för tillfället. Ja och så har jag fullständigt snöat in på necessärer. Jag ursäktar mig med att jag måste ha upp lagret till sommarens marknad men det ska kanske finnas annat än necessärer på bordet. Kanske! Broderimaskinen har fått jobba på bil+husvagnsbroderier medans jag leker runt med alla mina necessärer, så det kommer att finnas några diskhanddukar också.
Har haft önskemål om lite mindre necessärer som man kan ha i handväskan till diverse piller och plåster. Dessa är ca 10 x 15 cm färdiga. Den till vänster är sydd av benen som blev över när jag skulle lägga upp ett par jeans till älskade mannen. 


Den vita är sydd i linne. Den har klämlås som stängning istället för blixtlås. Blev själv jätteförtjust i modellen så det kommer bli fler av denna.


Här ser ni hur klämlåset funkar (för er som inte är uppväxta på slutet av 70-talet då klämbörsarna hade sin storhetstid). Man klämmer helt enkelt till i sidorna så öppnar sig necessären/börsen.


Här kommer några favoriter i repris. Mönstret är så fantastisk roligt att sy. Vet att Anna Ka har ett liknande mönster bland sina modeller men jag har räknat ut måtten på mina själv. Man kan förstora och förminska det i all oändlighet.




Här har jag förminskat det till en ganska liten modell (ca 10 x 15 cm). Ser att det är svårt att få uppfattning om modellen när man inte har något bra att referera till men jag tycker de klassiska tändsticksaskarna är så tråkiga att lägga in i bild när man ska fotografera. Vad skulle man kunna använda istället? Jag tar GÄRNA emot förslag.


Ni ser själva hur pytteliten botten är men i mina ögon blev den som en liten karamell.


Detta är också en favorit i repris då en trogen kund fick tycke för den förra och köpte den. Hoppas du är nöjd S? Modellen på denna blev lite smalare och högre men i samma grova tyg.



Nu får jag väl slita mig från syrummet en stund och laga lite kvällsmat till familjen. Imorgon tror jag att jag ska sy några necessärer. Ja minsann, det bestämmer vi. Det var länge sedan. Må så gott.